Afval? Het einde!

Het blijkt dat er in de Grote Oceaan over een oppervlakte van enkele malen die van Nederland een ‘plastic soep’ drijft: kleine stukjes plastic afval die niet oplossen. Dat is gevaarlijk voor de zeedieren, maar ook voor onszelf, want de oceanen zijn een grote zuurstofleverancier.

Plastic soup volgt de golfstromen. bron: Wikipedia

Nu heeft de Nederlander Boyan Slat (geboren in 1994) miljoenen gekregen voor zijn idee om de plastic soep op te ruimen. Eigenlijk is het raar dat we zoveel afval laten rondslingeren dat het miljoenen (en waarschijnlijk nog veel meer) gaat kosten om onze eigen rommel weer op te ruimen.

Afval voorkomen is veel goedkoper dan afval weggooien. Afval voorkomen kunt u zelf doen: gooi zo weinig mogelijk eten weg, neem een eigen boodschappentas mee naar de winkel, koop producten met zo weinig mogelijk verpakkingsmateriaal (dus niet via internet), plak een ja/nee-sticker (of nee/nee) op uw brievenbus, breng nog bruikbare goederen naar de kringloop (koop daar ook eens iets), laat uw apparaten repareren i.p.v. een nieuw te kopen, enz. enz.