De halfvolle boekenkast

Vrij recent heb ik een nieuwe smartphone aangeschaft met 8 GB intern geheugen, want dan heb je veel ruimte om allerlei handige apps te installeren. Als ik deze 8 GB visualiseer als een boekenkast ziet het er ongeveer zo uit:boekenkast 1

Nu blijkt 8 GB niet zoveel te zijn, want meer dan de helft (4,33 GB) wordt al ingenomen door ‘het systeem’. Dan wordt de ruimte in de boekenkast al veel kleiner:boekenkast 2

Helaas zijn we er dan nog niet, want er is ook nog een aantal onwrikbaar vastgeklonken apps die de fabrikant me opdringt zoals Google Play Books, Google Play Films, enz. Ik zal ze nooit gebruiken, maar kan ze niet verwijderen; als ongevraagde catalogi die vastgeplakt zijn in mijn boekenkast. Totaal is dit ook bijna 1 GB.

Daar komt nog bij dat deze apps me telkens lastigvallen dat ze geüpdate moeten worden. Ik heb het als volgt gevisualiseerd:boekenkast 3

De centrale rode plaats geeft aan dat ze nogal opdringerig in het oog springen.

Bij een boekenkast zouden we deze verhouding van kast versus zelfgekozen inhoud absurd vinden. Waarom vinden we het dan normaal bij een smartphone? Smart phone, stupid people?

 

Bert Wolters, 2016-02-16