Martin Damhuis is al 22 jaar zelfstandig ondernemer en heeft zijn bedrijf UTIOR genoemd: Uw Tevredenheid Is Onze Reclame. Hoewel hij op veel terreinen las- en constructiewerk kan uitvoeren is hij gespecialiseerd in het vervaardigen en construeren van hulpchassis voor autolaadkranen. Hij heeft een eigen constructie uitgevonden, die het hulpchassis tot wel 800 kilo lichter maakt.

profiel detail

Bagage

Opgegroeid op een boerderij in Steenwijkerwold is Martin al jong bezig met bouwen. Op zijn 8e helpt hij al bij de plaatselijke smid en rond zijn 10e jaar mag hij daar al lassen. Thuis is hij altijd aan het ‘prutsen’ (voordelen van een boerderij: ruimte, materiaal en gereedschap) en hij bouwt zijn eigen skelters (bijv. van een oud beddenframe). Hij vindt lassen leuk en zijn oudere broer was lasser. Een opleiding LTS-metaal tot lasser ligt dan ook voor de hand. Die opleiding vult hij later aan met verschillende avondcursussen, voornamelijk op het gebied van lassen. Hij weet namelijk al vroeg  dat hij later zelfstandig ondernemer wil worden. Om veel praktijkervaring op te doen werkt hij o.a. als loodgieter en onderhoudsmonteur/mallenmaker. Hierbij bedenkt hij vaak innovaties waarover zijn collega’s zich verbazen, maar die hij zelf ‘toch logisch?’ vindt. Ook construeert hij in loondienst hulpchassis voor autolaadkranen. Hier leert hij veel  in de praktijk, maar hij denkt ook: ‘Dat kan ik zelf beter.’ Dus richt hij een eigen bedrijf op. Hij is inmiddels getrouwd en naar de polder verhuisd, waar hij in Marknesse een huis koopt. Zijn bedrijf zit nu op een bedrijventerrein waar ook verschillende toeleveranciers (zoals een straal- en coatingbedrijf) en klanten zitten.

Profiel

Als hij nog in loondienst is vragen klanten vaak naar een lichter en sterker hulpchassis. En op een nacht heeft Martin zijn Eureka-moment; hij ziet een specifiek profiel voor zich en wordt lid van de NOVU om dit profiel… lees verder NOVU Vindingrijk 02-2018 [ZOMER] De truc(k) met het lichte profiel