Eerste Hulp Bij Huisartsen

De medische wetenschap ontwikkelt zich in een razend tempo. Hoe blijf je als huisarts op de hoogte van actuele, betrouwbare medische kennis? ExpertDoc helpt daarbij met beslisondersteuningssoftware. Hoe werkt dat? Een gesprek met Eric Grosfeld, managing director bij ExpertDoc.

 

Het bedrijf ExpertDoc is opgericht door Solko Schalm, een emeritus hoogleraar leverziekte van het Erasmus UMC. Onder de naam Liverdoc zocht hij een manier om zijn eigen kennis en specialisme beschikbaar te maken voor huisartsen en medisch specialisten. Dit groeide uit tot ExpertDoc dat nu vooral informatie uit medische richtlijnen en wetenschappelijke publicaties toegankelijk maakt, vooral voor huisartsen. Het bedrijf kent een kennisafdeling, een softwaredevelopmenttak, een medische – en een marketingtak.

De hoeveelheid medische data groeit exponentieel maar het hoofd van de arts blijft even groot. Hoe krijg je de kwalitatieve en relevante informatie op het juiste moment naar de vingertoppen van de arts? Solko overlegde met de minister van Volksgezondheid die een ontwikkelsubsidie toekende aan het NHG (Nederlands Huisartsen Genootschap). ExpertDoc kreeg van NHG de opdracht deze beslisondersteuningstool te ontwikkelen. Vanaf de start ligt het IP (intellectual property) bij de NHG. Dit verzekert de objectiviteit van de tool en voorkomt commerciƫle belangenverstrengeling. De tool heet NHGDoc, wat direct de relatie met NHG legt. Het primaire doel van de software is om de (eerstelijns) zorg beter en slimmer te maken en daarmee de kwaliteit van zorg te verhogen. Deze is in Nederland al heel goed, maar kan altijd beter!

Het bedrijf is gevestigd in het oude hoofdkantoor van Shell in Rotterdam, een bedrijfsverzamelgebouw, waarbij de ondersteunende diensten ervoor zorgen dat het bedrijf zich kan concentreren op waar het goed in is. Eric stelt dat deze locatie hem ‘ontzorgt’. Ook kan het bedrijf nu groeien, achter dezelfde voordeur. Verder kan er kruisbestuiving plaatsvinden met andere bedrijven in het pand.

Klant

NHGDoc ziet de huisarts, cq. huisartsenpraktijk, als klant. Die… lees verder NOVU Vindingrijk LENTE