Hoe hebt u de hitte van de afgelopen maanden ervaren? Werd u ook zo loom, ontbrak het u aan energie om activiteiten op te pakken? Misschien leidt deze hitte tot een beter begrip voor mensen die in Zuid-Europa en Afrika wonen: als het altijd warm is heb je niet zoveel energie om erg actief  te zijn als wanneer je regelmatig af kunt koelen.

Verontrustend was het om te zien dat bij de vorige hete periode in 1976  slechts twee kleine stukjes van de aarde veel warmer waren dan normaal, terwijl de oppervlakte van de aarde inmiddels voor meer dan 90%! warmer of veel warmer is dan normaal.

Nederland waterland

Een bekende slogan die aangeeft dat we erg goed weten hoe we het water dat hoger staat dan ons land, buiten weten te houden. Daarmee zijn we waarschijnlijk uniek in de wereld.

Maar de laatste maanden kregen we te maken met een heel ander fenomeen: watertekort, waardoor onze oogsten tegenvallen. Dat is een probleem waar veel meer landen in de wereld mee te maken hebben. Maar hoe gaan wij daarmee om, verwend als we zijn met stromend, schoon water in overvloed? Ons werd gevraagd zuinig te zijn met water, maar ik las een reactie van iemand die niet van plan was zijn gedrag aan te passen en vond dat de waterschappen er maar voor moesten zorgen dat we genoeg water hadden. Ook toonde het journaal een man die verwachtte dat dat watertekort toch wel een ramp was voor de boeren in zijn omgeving. Hij zei dit terwijl hij de auto stond te wassen.

 

We kunnen het water wel buiten de dijken houden, maar voor de aanvoer van water zijn we afhankelijk van regen en we kunnen het niet zelf laten regenen. We zien dat wij niet de aarde beheersen, maar dat de aarde ons leven bepaalt.

Aanpassen

Zijn wij bereid ons gedrag eindelijk aan te passen om rekening te houden met wat de aarde kan verdragen: minder verspillen, minder auto wassen, minder lang (of minder vaak) douchen, kraan uit tijdens het tandenpoetsen, enz. ? De aarde kan wel zonder ons, maar wij niet zonder haar.