3-dimensionale temperatuurbeelden van een kasd

3-dimensionale temperatuurbeelden van een kas

Wilhelm van Schaik van Innovation Handling in Veldhoven meet temperatuur en luchtstroom met geluid. Daar komt veel bij kijken, maar het biedt ook veel mogelijkheden.

Onderwijs

Geboren in Nijmegen volgde Wilhelm HTS Werktuigbouw in Arnhem. Door de directe nabijheid van AKU (nu AkzoNobel) bestond de opleiding naast thermodynamica ook uit scheikunde en procestechniek. Die breedte van opleiding mist hij in de huidige opleidingen WTB. Hij windt zich erover op dat opleidingen hun leerplannen niet openbaar hoeven te maken. Zijn zoektocht naar inhoudelijke informatie over het lesprogramma van HAS-opleidingen leverde niets op. Die informatie moest hij maar op een open dag komen ophalen. Hij vraagt zich af hoe je je als potentiële student nu moet oriënteren op welke opleiding het beste bij jou past.

Na de HTS volgde hij een jaar WTB bij de TU Delft, maar daar werd zijn intuïtieve gebruik van symmetrie- en antimetrie-eigenschappen bij mechanica en sterkteleer onvoldoende begrepen. Daarom verhuisde hij naar de TU Eindhoven, waar hij alle eerste- en tweedejaarsvakken vakken die hij al in Delft had gehaald opnieuw moest volgen, hij studeerde uiteindelijk af in natuurkunde.

Research and Development

Na zijn studie was hij 4 jaar docent wis- en natuurkunde in Breda. Hij verhuisde naar Eindhoven voor de lerarenopleiding motorvoertuigentechniek aan de TU. Hij had ook informatica gestudeerd, waardoor hij de overstap naar Philips Research kon maken. Zijn huidige bedrijf Innovation Handling is een research- en developmentbedrijf dat technologie ontwikkelt, maar ook de daarbij behorende mechanica en de software.

Temperatuur meten met geluid

Wilhelm heeft samen met zijn team een methode ontwikkeld waarmee de temperatuur en de luchtsnelheid in bijv. kassen gemeten wordt met geluid. Daarnaast wordt met een aparte sensor de luchtvochtigheid gemeten. Het systeem verstuurt driedimensionaal een geluidssignaal van een luidspreker naar een microfoon en weer terug. Daarbij meet hij de tijd die het geluid nodig heeft voor de heenweg en … lees verder Het geluid van temperatuurNOVU_Vindingrijk_Zomer2019-Wilhelm_van_Schaik