Last Mile Logistiek

Cargobike steeds flexibeler inzetbasar

Cargobike van Rytle: verwisselbare container.

Nederland lijkt gemaakt voor logistiek; een besef dat de laatste jaren goed doordringt. Door haar ligging is ons land uitermate geschikt als ‘poort van Europa‘. De Rotterdamse haven en Schiphol worden gezien als motor van de Nederlandse economie. Logistiek is een topsector waar veel innovaties plaatsvinden.

Veelzijdig

Logistiek is alom tegenwoordig en kent veel specifieke terreinen. Wikipedia geeft als korte definitie:  “de juiste dingen, op de juiste tijd, op de juiste plaats, in de juiste hoeveelheden tegen minimale kosten”. Dat klinkt simpel, maar is enorm complex. In dit artikel beperk ik me tot Last Mile logistiek.

Digitaal

De omzet van webwinkels groeit de laatste jaren met dubbele cijfers en de tijd tussen bestellen en levering wordt steeds korter; 1-hour-delivery is in opkomst en er wordt zelfs al gesproken over verzending voordat de klant iets besteld heeft; dit op basis van het internetgedrag van de klant. Vaak geldt daarbij ‘gratis bezorgd.’ De klant wordt extreme flexibiliteit geboden, maar hoeft daarvoor niet te betalen. Deze combinatie zorgt voor een enorme complexiteit. Het is in verhouding eenvoudig en snel om goederen digitaal te verwerken; fysiek afleveren kost echter per definitie tijd en de particuliere ontvanger is onberekenbaar.

Thuislevering

Het proces van pakketbezorging kent veel schakels: nadat u betaald hebt (1) wordt uw bestelling gepickt (2), ingepakt(3), van het juiste adres voorzien(4) en verstuurd naar een sorteercentrum(5). Hier worden alle gegevens gecontroleerd(6) en wordt het pakket, gebundeld met andere pakketten(7) naar een volgend Sorteercentrum vervoerd (8), waar het naar het regionale distributiepunt wordt getransporteerd (9). Hier worden de pakketten vaak in een bestelbus geladen (10) die per dag ongeveer 100 pakketten moet afleveren. Om dit efficiënt te doen is een slimme routeplanning(11) onmisbaar.  Bij het afleveren (12) moet een bewijs van levering worden gemaakt (13). Elk nummer is een proces op zichzelf.

Last mile delivery

Eén van de grote uitdagingen op dit moment is … lees verder 180016 NOVU Vindingrijk 02-2018 [ZOMER] p4 last mile logistiek