Managementtraining? Knot een wilg!

Afgelopen zaterdag (1 november 2014) was het landelijke natuurwerkdag; voor ons het startsein voor het wilgenknotseizoen. Wilgen knotten is een goede bezigheid voor managers die laat zien hoe je hoort om te gaan met projecten en veranderingstrajecten.

Allereerst heeft het knotten van een wilg een helder doel: alle takken moeten eraf. Kleine twijgjes en grote takken vormen een complex geheel.

Ook in een project is het handig om een helder doel na te streven. Daar horen taken bij die uitgevoerd moeten worden. De taken hebben verschillende diktes en zwaartes, maar ze moeten allemaal worden uitgevoerd. Het werkt verhelderend als je een helder beeld kunt tonen van het eindresultaat van het project.

knotwilgen voor en na behandeling

Knot een wilg! Project waar doel en resultaat duidelijk zijn.

Dan ga je aan de slag. Welk standpunt neem je in: klim je in de boom om van bovenaf de tak(k)en te lijf te gaan of blijf je op de grond om vanuit een stevige positie de tak(k)en aan te pakken? Vaak heb je beide standpunten nodig, omdat bepaalde tak(k)en nu eenmaal niet vanuit het andere standpunt bereikbaar blijken te zijn. Wijzig dus waar nodig van standpunt.

Dan krijg je de keuze van het juiste gereedschap. Voor veel kleine takken is een snoeischaar voldoende, dikkere takken vragen om een schrobzaag en echt dikke takken ga je met een beugelzaag te lijf. Soms zijn de tak(k)en zo groot dat je hulp van iemand anders nodig hebt. Het heeft weinig zin om een dikke tak met een snoeischaar te lijf te gaan, terwijl het ook erg onhandig blijkt als je een dun twijgje met een beugelzaag wilt verwijderen.

Ook in projecten gebruik je meerdere instrumenten om het doel te bereiken: soms heb je ingrijpen van een manager nodig en vaak volstaat een gesprekje met een deelnemer aan het project. Kies het juiste gereedschap voor het beste resultaat.

Ben je eenmaal aan het zagen dan blijken kleine takjes die je nog niet hebt verwijderd het zagen sterk te belemmeren: ze klemmen zich vast in je zaag en maken het zagen vrijwel onmogelijk. Om dat te voorkomen zul je dus voor het zagen de kleine takjes moeten verwijderen. Ook in projecten kunnen kleine irritaties de voortgang van het project sterk belemmeren. Zorg dus dat die zijn weggenomen voor u de zaag gaat hanteren.

Daarbij werkt het het fijnste als je samen met anderen aan het doel kunt werken.

Als u tenslotte het juiste standpunt hebt ingenomen en het juiste gereedschap hebt gekozen en alle takken hebt verwijderd/taken hebt uitgevoerd, dan hebt u een bijdrage geleverd aan een sterke boom/organisatie die weer een aantal jaren krachtig kan groeien.

Veel knotplezier.