Ontspullen

Hebt u dat ook: een huis vol spullen? En koopt u er ook nog steeds spullen bij? Hoe blij bent u nog met uw spullen? Welke hebben een bijzondere waarde voor u?

Vaak hebben we in de loop van de tijd erg veel spullen aangeschaft en blijkt het moeilijk die weg te gooien, terwijl er eigenlijk ook maar weinig spullen zijn waar we een speciale band mee hebben. We worden overspoeld met aansporingen om nog meer spullen te kopen. Vaak krijg je zelfs bij aanschaf van iets nieuws nog iets extra cadeau, wat je anders nooit aangeschaft zou hebben: nog meer spullen. Samengevat: we komen om in de spullen. (Wat gratis is hoef je trouwens niet altijd aan te nemen.) ‘Netwerk Bewust Verbruiken’ heeft een piraminder bedacht (de afbeelding is daarvan een bewerking).

We zien inmiddels ook een tegenbeweging, die bezig is te ‘ontspullen‘; spullen wegdoen kan je een opgeruimd gevoel geven. Het geeft een zekere rust en past in de beweging die kiest voor tiny houses:

Je hebt niet veel nodig om gelukkig te zijn.

Veel apparaten, zoals een boormachine, een ladder, enz. kun je delen met anderen. Als je het samen aanschaft is het ook goedkoper dan als je het alléén koopt. Het ontbreken van de prikkel om steeds nieuwe spullen te willen hebben is een plezierig gevoel: het gevoel dat je eigenlijk wel genoeg hebt. Als je daarvan kunt genieten kan gelukkig zijn dichtbij zijn, want dan bepaal je zelf wat je wilt en laat je jeniet leiden door de koopdruk van je omgeving.

Ontspul ook op vakantie: hoeveel souvenirs heb je nodig?

DUURZAAMheidstip

Ruimte in huis is ruimte in je hoofd. Geluk hangt niet af van de hoeveelheid spullen die je hebt. Geniet van ‘genoeg’.