Antoon van Mullekom groeide op op een veeboerderij en begon al snel aan machines te sleutelen en die verder te ontwikkelen. Hij besloot voor zichzelf te beginnen en heeft een plantenpot ontwikkeld, waarbij de plant altijd voldoende water krijgt (als het reservoir in de pot af en toe wordt bijgevuld).

Hoe vaak? Hoeveel?

plantenpot uitvindingAntoon zag dat veel mensen moeite hebben te bepalen hoe vaak je een plant water moet geven en hoeveel water dat dan moet zijn. Daarom ontwikkelde hij een systeem waarbij de plant zichzelf voorziet van water via lonten die in een waterreservoir in de pot uitkomen. De plantenpot bestaat uit een buitenpot en een binnenpot. Onder de binnenpot is ruimte voor een waterreservoir. Het ene einde van de lont wordt tussen de wortels van de plant gestopt en het andere in het waterreservoir. Door de capillaire werking van de lont en de  grond zuigt de plant zoveel water op als hij nodig heeft. Antoon heeft een octrooi voor Nederland op de lont en een voor het potsysteem. De pot is ook geschikt voor buitengebruik, want er is een overstortsysteem ingebouwd, waardoor de plant niet verdrinkt na een felle regenbui.

 

Hij deed onderzoek met TNO en WUR om te bepalen hoe diep de lonten in het wortelstelsel moesten worden gedrukt en om te kijken welke planten geschikt waren. Bijna alle planten bleken geschikt, maar cactussen hadden het wat moeilijker. Zelfs orchideeën bloeiden op met dit systeem (orchideeën hebben luchtwortels om vocht op te nemen. De lucht rond de lonten wordt ook wat vochtig, wat goed voor de orchideeën werkte).

 

(Free) publicity

Toen de pot net op de markt kwam was er veel belangstelling van diverse media. Helaas kwam aan deze free publicity na een tijdje een einde, zodat Antoon op andere manieren de pot onder de aandacht moest krijgen. Hij stapte met de pot naar verschillende detailhandels om uit te leggen hoe het systeem werkt. Er kwam een mooi logo en bekende bedrijven als Intratuin en Formido … lees verder NOVU_Vindingrijk_Zomer2019-Antoon_van_Mullekom