Astrid Broeders en Jeanette Pasma zijn twee verpleegkundigen die werken in de palliatieve zorg. Vanuit hun eigen ervaring hebben ze een oorkussentje ontwikkeld dat doorliggen van het oor voorkomt. Een interessant gesprek over fratertjes en slaapmutsjes.

Moeder

Astrid verzorgde in 2012 haar eigen moeder die nog maar op één manier in bed kon liggen. Daardoor ontstond een open wond aan het oor. Er zijn wel ondersteuningen in de handel om dat te verhelpen, maar die zijn niet echt comfortabel. Astrid naaide zelf een kussentje en dat bleek wèl comfortabel. Doordat de druk op het oor nu wegviel kon het oor genezen.

Hospice

Astrid werkt in een hospice waar ongeneeslijk zieke mensen tijdens hun laatste levensfase verblijven. Daar komt dit probleem van doorliggen (decubitus) regelmatig voor. Zo maakte Astrid ook kussentjes voor in het hospice. Andere verpleegkundigen werden enthousiast en zo verspreidde het kussentje zich langzamerhand, maar Astrid had nog geen plannen om het als product op de markt te brengen.

Jeanette

In 2018 besloot ze samen het haar collega Jeanette Pasma om dat wel te doen, want samen zouden ze het wel redden; je kunt samen overleggen en elkaars kwaliteiten elkaar laten versterken. Jeanettes moeder tekende het patroon voor het kussentje. Jeanette en Astrid kregen lockmachines en naaimachines en naaiden samen de kussentjes. Ze bedachten dat het handig was om een verwisselbaar omhulsel te maken en vroegen advies in een stoffenwinkel over de te gebruiken stof. Uiteindelijk wordt het kussentje nu van 100 % katoen gemaakt (dit transpireert niet en is goed wasbaar) en het ‘sloopje’ van 95% katoen met 5% elastaan vanwege de zachtheid en wasbaarheid.

Naam

Bij het bedenken van een naam zijn veel invalshoeken en verschillende aspecten aan de orde gekomen. Er bestaan in de zorg zachte kussentjes die in heel Nederland ‘Jantjes‘ of ‘Japies‘ worden genoemd. Die herkenbaarheid en ‘aaibaarheid‘ zochten ze ook voor hun kussentje. Ze wilden een Engelse of … lees verderNOVU Vindingrijk 03-2019 [LENTE]_Pagina_08