Slim?

Het is alweer even geleden dat ik me via Google oriënteerde op winterbanden. Nadat ik deze bij mijn garage had besteld (dus niet via internet) kreeg ik nog geruime tijd aanbiedingen voorgeschoteld van winterbanden. Een ‘slim’ algoritme had mijn internetbewegingen bijgehouden en daaruit geconcludeerd dat ik geïnteresseerd was in winterbanden (dat was juist), dus dat ik moest worden volgepompt met advertenties daarover (daar had ik geen behoefte aan). Het duurde even voordat werd onderkend dat ik geen interesse meer had.

Zijn slimme systemen creatief?

Slim

‘Slim’ is een term die de laatste tijd op van alles wordt geplakt: slimme meter, slimme stad, slimme auto’s, slimme logistiek, slimme…. In veel gevallen gaat het om systemen of apparaten die (met elkaar geconnekt) snel enorm veel  historische data kunnen combineren: een slimme auto vangt signalen op van verkeersborden, andere auto’s, verkeerslichten, enz. Hij reageert razendsnel op die signalen, sneller dan een mens ooit zou kunnen, maar je kunt je afvragen wat er slim is aan de systemen. Ze kunnen vooral goed combineren en ‘conclusies trekken’ die de mens vooraf heeft ingeprogrammeerd. Dat geldt ook voor de zelflerende systemen: ze leren op de manier die wij hebben ingevoerd. En de programmeurs hebben die programmering  gebaseerd op hun eigen referentiekader: een programmeur uit India heeft een andere uitgangssituatie dan een programmeur uit Zweden. Een vrouwelijke programmeur heeft weer een andere uitgangssituatie dan een mannelijke, enz.

Prioriteit

Bij het programmeren moet goed worden overwogen welk criterium welke prioriteit krijgt. Het dilemma van wie een te transplanteren orgaan krijgt: een jonge moeder met kinderen of een verslaafde misdadiger, is prima in objectieve criteria te ontleden. Maar de uitkomst waar je naar toe wilt werken is gebaseerd op subjectieve overwegingen. Welke waarde geef je aan het ouderschap van 1 kind, van 2 kinderen, aan de leefwijze, aan arbeidsmarktpotentieel, aan mogelijke kosten voor de zorg, …? Is een objectief geleide wereld… lees verder Slim (?)