Smart Phone, Stupid people

Worden we volgers van onze apparatuur? Worden onze apparaten steeds slimmer? We, tenminste de ontwikkelaars van ‘smart’ technologie, leggen steeds complexere verbanden tussen steeds meer data. De bedachte verbanden komen voort uit historisch gedrag en actuele inzichten. Zo wordt gewerkt aan een systeem dat een pakketje alvast naar je toestuurt voordat je het besteld hebt (want uit je voorgaande gedrag is berekend dat je het op korte termijn zult gaan bestellen).

Hoeveel verplichte apps heeft uw smartphone?

Hoeveel verplichte apps heeft uw smartphone?

Hoe gaan wij daar mee om? Willen we zo voorspelbaar zijn dat technologie onze beslissingen voorcalculeert? Willen we ons voegen naar een systeem dat door technici is ontwikkeld? Worden wij de volger van de algoritmes van de techniek? Kopen wij iets omdat iemand anders vindt dat we dat horen te kopen?

Wat doet dat met onze creativiteit? Creativiteit ontstaat vaak door onverwachte combinaties en ook doe je juist ideeën op door iets anders te zien dan je gewoonlijk ziet. Dat wordt lastiger als je alleen de artikelen krijgt voorgeschoteld die je altijd al gebruikt. Of erger nog: de artikelen die het meest verkocht worden of die door commerciële partijen gepusht worden, zoals de vaak volstrekt overbodige ‘musthaves’. Zo zit mijn smartphone vol met verplichte apps die ik nooit zal gebruiken, maar die ik niet kan verwijderen.

Zijn zij nou zo slim of zijn wij …?

Bert Wolters, 30-12-205