En opeens zit Nederland ‘op slot’. We worden er op een stevige manier aan herinnerd dat onze technologische verworvenheden ons niet kunnen beschermen tegen zoiets kleins als een virus. Confronterend! Het is ontroerend om te zien hoe veel mensen met creatieve, sociale oplossingen komen: ze bieden hun diensten gratis aan aan mensen die minder goed voor zichzelf kunnen zorgen. Het geld voor boodschappen wordt in goed vertrouwen voorgeschoten. Een hoteleigenaar stelt zijn lege hotel gratis ter beschikking, voetbalfans steken de zorg een hart onder de riem, enz., enz. Het is daarmee ook een ontroerende tijd, waar mensen er samen het beste van willen maken.

Het virus werkt heel verhelderend: wellicht komen we er nu achter wat we echt belangrijk vinden in ons leven. Als alles gewoon vanzelfsprekend is sta je er niet snel bij stil hoe geweldig bevoorrecht wij zijn; hoe goed we het hebben: we hebben genoeg te eten, we kunnen in vrijheid met elkaar ons geloof belijden, we kunnen gaan en staan waar we willen, samen feest vieren en rouwen, onze kinderen kunnen naar school, we kunnen naar een ziekenhuis, …

En opeens valt het vanzelfsprekende weg. Nu worden die dingen opeens bijzonder. Wellicht leren we weer meer waarderen wat voor ons zo vanzelfsprekend leek.

Sterkte in deze benauwende tijden.

Let een beetje op elkaar.