Waar stopt de vrachtfìets?

 

Distributie in de (binnen)stad is erg complex: winkels, bedrijven, inwoners, enz. willen graag goederen ontvangen, maar winkelend publiek heeft weinig trek in ronkende vrachtauto’s met sterke dieselwalmen. De (vracht)fiets is bezig aan een heuse opmars in deze hectische omgeving.

Toenemende complexiteit.

cargobike van Velocity

De ‘grote’ cargobike van Velocity

Op het gebied van stedelijke distributie vinden veel veranderingen plaats: om de luchtkwaliteit te verbeteren stellen gemeenten venstertijden vast, ze stellen een milieuzone in, of proberen op andere manieren de vrachtauto/bestelbus te weren uit de binnenstad. Toch zullen winkels , bedrijven en inwoners van (binnen)steden bestellingen willen ontvangen. De vrachtfiets is daarbij een steeds vaker ingezet middel van transport. De oude bakfiets van weleer is inmiddels ontwikkeld tot een snel en efficiënt vervoermiddel.

Ga toch fietsen!

De fiets is in veel grote steden ontdekt als snel alternatief voor bestelbussen. Een vrachtfiets biedt een aantal belangrijke voordelen t.o.v. de bestelauto. Zo heb je voor een vrachtfiets geen rijbewijs nodig, en is er in principe geen leeftijdsgrens. De kostprijs van de vrachtfiets is momenteel, mede door de beperkte oplagen en de specifieke eisen, vergelijkbaar met die van een bestelbus, maar de brandstofkosten zijn laag (het opladen van de accu), hij kent geen wegenbelasting  en er is geen ritregistratiesysteem nodig zoals bij een bestelbus. Daarnaast kan een vrachtfiets op veel plekken komen waar de auto niet mag komen en kun je hem bijna overal parkeren. Samengevat is de vrachtfiets breder inzetbaar en goedkoper in gebruik.

De fiets wordt als transportmiddel al goed ingezet. In een presentatie van Velocity (fietsvervoer in regio Nijmegen) blijkt dat door dit bedrijf alleen al 500 kilometer per dag wordt gereden; 130.000 kilometer per jaar!

Toepassingen

De vrachtfiets is vooral erg geschikt voor stedelijke gebieden, waar veel pakketjes op relatief korte afstand van elkaar moeten worden afgeleverd. Sommige steden zijn meer geschikt dan andere. Voor historische binnensteden zijn, door de smalle straatjes, vrachtfietsen ideaal. De opkomst van …lees verder Waar stopt de vrachtfiets