Wilt u echt groeien?

Als uitvinder begint u vaak met een idee. Dat werkt u in uw eentje uit en hoopt daarmee voldoende geld te verdienen. Wilt u als individuele uitvinder verdergaan of wilt u groeien en personeel in dienst nemen? Een belangrijke keuze.

bron: nlgroeit.nl

Bedrijfsvorm kiezen

Als u met uw bedrijf begint moet u een juridische bedrijfsvorm kiezen. Daarbij kunt u al rekening houden met groei. Bent u van plan om als zelfstandige door te blijven gaan dan is de eenmanszaak een voor de hand liggende keuze. Weet u al meteen dat u wilt groeien (en daar ook mogelijkheden voor ziet) dan komen andere bedrijfsvormen om de hoek kijken; elk met hun eigen juridische mogelijkheden en knelpunten. Denk dus vooraf goed na welke bedrijfsvorm u kiest.

Waarom?

Als u als ondernemer wilt groeien is het goed om vooraf een plan op te stellen. Waarom wilt u groeien? Hoe wilt u dat dan bereiken? Wilt u meer klanten? Wilt u uw assortiment uitbreiden? Wilt u uw werkgebied uitbreiden? Bedenk waar u over 5 jaar wilt zijn en reken dat uitgangspunt terug naar 4, 3, 2 en 1 jaar.

Personeel

Als u toe bent aan het aannemen van personeel, dan verandert uw bedrijf radicaal. U kunt mensen aannemen ie vooral uitvoerend zijn, maar u kunt ook mensen aannemen die op een specifiek terrein meer weten dan u. Daarmee verliest u een stukje controle op wat er gebeurt. U moet ook structuur aanbrengen waar anderen mee kunnen werken. Uw personeel is waarschijnlijk minder betrokken bij uw product dan u zelf bent. U zult uw personeel zodanig moeten begeleiden dat ze begrijpen wat u wilt. Dat moet u dus goed kunnen uitleggen en u moet regelmatig afstemmen of alles nog goed gaat. Als u zelf tot midden in de nacht moet doorwerken omdat iets af moet, zult u dat waarschijnlijk automatisch doen. Maar dat kunt u redelijkerwijs niet van uw personeel verwachten.

Geld

Door het aannemen van personeel krijgt u… lees verder NOVU Vindingrijk 04-2017 Wilt u echt groeien BertWolters