ABC

3D-printen tot 75 cm hoogte en 50 cm diameter: Opiliones.

5 jaar geleden richtte Kees Koese zich op de 3D-printer. Hij zocht een manier om kleine onderdelen met weinig spanningsbelasting te printen. In eerste instantie besteedde hij dit printen uit, maar later besloot hij het beter zelf te kunnen gaan doen. Als je namelijk zelf een bestand hebt kun je dat telkens opnieuw gebruiken en ben je goedkoper uit. De bestaande printers voldeden echter niet aan de wensen van Kees. Die waren vooral ontwikkeld rondom software, waarbij de constructie mechanisch onvoldoende aandacht kreeg. Daarom bouwde hij zelf een printer die dat wel deed. Vrienden waren erg geïnteresseerd, dus maakte hij ook printers voor hen en hij nam een stand op de beurs Rapid Pro om zijn printer te promoten. De eerste 50 printers verkocht hij voor een lage prijs om ervaringen te horen en informatie te krijgen. Tegenwoordig liggen de verkooprijzen hoger, zodat er ook voor de agent wat te verdienen valt.

De printer die Kees heeft ontwikkeld (Opiliones) werkt met 12 blijvend spelingsvrije bolmagneten, die simultaan kunnen bewegen (het ABC-principe). Andere printers werken met 3 bewegende, haaks op elkaar staande assen (het XYZ-principe). De printer van Kees werkt symmetrisch vanuit 3 kolommen, heeft weinig onderdelen en kent een lage printprijs, waardoor hij sterk concurrerend is. Bovendien kan hij objecten van 50 cm doorsnee en 75 cm hoogte printen. De software was eerst geschikt voor kleine printers, maar is speciaal geschreven voor grote printers. Het model van de printer als geheel is beschermd en de bolmagneten zijn gepatenteerd.

Materialen

Kees verkoopt niet alleen printers; hij voert ook zelf (grotere) printopdrachten uit voor derden. Hij vindt het interessant om terug te lezen hoe mensen 10 jaar geleden over 3D-printen dachten. Het was een opzienbarende prestatie toen het eerste schedelkapje van titanium op persoonsspecificaties geprint kon worden. Het bleek echter dat de mensen met zo’n prothese niet te lang in de zon konden verblijven, omdat het kapje dan te heet werd. Tegenwoordig wordt open materiaal geprint waar het bot in kan aangroeien. 3D-printen is uiterst geschikt om dergelijk materiaal te vervaardigen.

Specifiek 3-D

Kees wil de specifieke eigenschappen van 3D-printen laten zien (zoals de honingraatstructuur) en is minder geïnteresseerd in ‘bulkprinten’. Er is echter … lees verder NOVU Vindingrijk 04-2017 [WINTER] Bert Wolters