Toen Taco Baardman in 2013 de was ophing ergerde hij zich er opeens aan dat je bij een handvol wasknijpers telkens wasknijpers in de goede richting moest draaien, omdat hij maar aan één kant knijpt. Daarom ontwikkelde hij de tweezijdige knijper TAC (www.theallclip.nl).

Snel

Binnen een paar minuten had hij een eerste prototype van ijzerdraad gebogen dat deed wat Taco wilde. Hij haalde er Tim Valentijn en Maikel Grootendorst bij, die meedachten en materiaalkennis en kennis van 3D tekenen en 3D printen inbrachten. De eerste modellen werden 3D geprint, waarbij het oorspronkelijke model nog een groot aantal aanpassingen heeft ondergaan.

Link naar publicatie: allclip

Matrijzen

Nadat het 3D-geprint model naar wens was, werd een bedrijf gezocht dat matrijzen kon maken voor spuitgieten. Daarbij bleek dat spuitgieten andere eigenschappen vraagt van het model dan 3D-printen, waardoor er nog wat aanpassingen doorgevoerd werden.

Octrooi

In 2014 vroegen de drie octrooi aan, nadat er een aantal veelbelovende demo’s met 3D printers waren gemaakt. The AllClip License B.V. heeft nu octrooi op de werking: knijp in het midden en de knijper gaat aan twee kanten open, knijp aan één kant en die kant gaat open. Ook kun je de clip openvouwen, zodat het binnenwerk gebruikt kan worden om iets “door te leiden”. De vorm is (nog) niet beschermd, omdat deze mogelijk nog niet finaal is.

NOVU

Taco volgde de cursus ‘Van idee tot markt’ van de NOVU, omdat hij altijd bezig is ‘problemen op te lossen’ en dus regelmatig ideeën heeft. Ook leerde hij werken met Espacenet. Met een aantal ideeën ging hij naar Wouter Pijzel, die bij de TAC vroeg: ‘Welk uniek probleem lost het op?’

Marketing

Daar heeft Taco nog steeds geen antwoord op. De TAC biedt gewoon veel mogelijkheden. Dat maakt de marketing van het product lastiger. Er wordt slim gebruik gemaakt van de toepassingen die anderen bedenken voor de tac: Op de website staan foto’s van verschillende toepassingen van de TAC door klanten. Taco gaat ook naar een basisschool om te zien wat kinderen er mee gaan doen. Naast verkoop via internet ligt de eerste partij nu ook in een winkel.

Kleuren

Ook bij de kleurkeuze heeft hij anderen gevraagd naar hun voorkeur. Nu zijn er 5 opvallende kleuren en een neutraal grijs exemplaar. De eerste lading is, vanwege de hoge aanloopkosten, in China gespuitgiet. Taco wil de productie graag naar Nederland halen, omdat er dan betere controle mogelijk is en hier werkgelegenheid oplevert.

Kunststoffenbeurs

Taco gaat naar de kunststoffenbeurs om te kijken of er interessante partners te vinden zijn voor een al gereed product. Hij wil graag weten of er bedrijven (in Nederland) zijn die matrijzen maken via 3D-printen. Dat maakt het ontwikkelen van grotere en kleinere tacs mogelijk een stuk goedkoper en sneller.

Tips

Taco raadt collega-uitvinders aan vooral veel met anderen te praten over je vinding. Je moet namelijk heel veel beslissingen nemen, waarbij een deskundig klankbord plezierig is. Daarvoor heb je wel vertrouwen nodig in de mensen met wie je dit bespreekt, maar ze brengen ook veel expertise in.