Theo kiest voor zon en bio

 

Theo van den Elzen, uitvinder en bestuurslid van de NOVU, is als boerenzoon geboren en opgegroeid in Odiliapeel. Hij volgde autotechniek aan de LTS en was 6 jaar automonteur, waarbij hij veel aanvullende cursussen volgde. Na die 6 jaar stapte hij over naar landbouwmachines, maar zijn werkgever ging failliet. Zijn volgende baan was onderhoudsmonteur voor heftrucks en hijskranen. Dat bleef hij 13 jaar en ook hier haalde hij veel aanvullende diploma’s.

foto: Brenda Roos

Hij dacht erover om zijn opleiding te vervolgen op de HTS, maar die was vanuit zijn huis moeilijk bereikbaar. Een vriend wees hem op een baan in het onderwijs en zo werd hij in Nijmegen omgeschoold tot docent natuurkunde, wiskunde en mechanica. Hij gaf met veel plezier les op een MAVO in ‘s-Hertogenbosch, maar dit eindigde doordat het aantal leerlingen daalde. Hij ging terug naar het bedrijfsleven en hielp één dag per week bij Munsters bij het ontwikkelen van nieuwe (hijs)kranen. Daarnaast viel hij in op scholen.

KMBO

In de krant las hij dat in Uden een opleiding van Kort Middelbaar Beroepsonderwijs werd opgezet. Hij reageerde op dat artikel, raakte in gesprek met de initiatiefnemer en was de tweede docent die hier werd aangenomen. De opleiding ontwikkelde zich tot het huidige ROC de Leijgraaf. Iemand van de Stichting Beroepsopleidingen Weg- en Waterbouw (SBWW) kwam bij hem thuis om te vragen of hij misschien avondcursussen wilde geven voor hijskraanmachinisten. Daar had hij al ervaring mee bij zijn vorige baas Munsters, waar hij de machinisten bijschoolde in het vinden en oplossen van storingen. Bij SBWW gaf hij theorieles over torenkranen en mobiele kranen; over stabiliteit, veiligheid, elektriciteit. Het begon met basiskennis van bijv. wiskunde, maar ging ook over kennis van staalkabels, het aanslaan van lasten, enz.

Praktijk

De cursussen van SBWW werden door het hele land georganiseerd en zo doorkruiste hij 6 jaar lang het land; van Zwolle naar Gouda en van Vlissingen naar Sittard. Theo vindt dat je met die avondcursussen wel oud kunt worden. Na een avondcursus kwam hij altijd ontspannen thuis. Hij had het grote voordeel  dat … lees verder NOVU Vindingrijk 04-2018 [WINTER] p6-8